неделя, 1 март 2015 г.

Леща с ориз и чесън

Днес си спретнах нещо, което до сега никога не бях готвила, но определено стана мнооооогооооо вкусно.

Бях чувала, че леща и ориз била много добра комбинация, но докато не го направих - не знаех точно колко добра е :) Така се роди и моята рецепта за леща с ориз и чесън.






Необходими продукти:
  1. 400 гр. паприкаш или консерва от домати.
  2. 1 глава червен лук
  3. 200 гр. суров ориз
  4. 400 гр. сварена леща
  5. Една глава и половина български чесън
  6. Половин връзка копър
  7. Половин връзка магданоз
  8. Сол на вкус
  9. Олио за запържване на лука

Начин на приготвяне:
  1. Нарязваме лука и го запържваме.
  2. Към него добавяме паприкаша или консервата с домати.
  3. След това слагаме ориза и 300 мл вода.
  4. Оставяме ориза да поври в тигана докато набъбне. Ако е необходимо - сипете още вода.
  5. Когато ориза набъбне го пресипете в тавичка за печене.
  6. Към сместа добавете и сварената леща. Аз купих сварена и просто я измих в гевгира.
  7. Подправете със сол на вкус, добавете вода, така че да покрие манджата и сложете да се пече във фурната.
  8. Пече се докато ориза стане готов. Ако е необходимо - по време на печенето добавяйте вода, защото в противен случай ориза няма да се свари хубаво.
  9. 10 минути преди да извадите манджата от фурната - добавете нарязания на ситно чесън и разбъркайте хубаво манджата. Когато чесънът се готви поне 10 минути - той ще даде аромат на храната, но няма да ви оставя неприятния дъх в устата, който се получава от суровия чесън.
  10. Когато манджата е готова - извадете я от фурната, добавете нарязания копър и магданоз и разбъркайте хубаво. Те се слагат чак когато манджата е готова, за да запазят аромата си, който е божествен.
Сервирайте със зелена салата, комбинацията е много добра!


Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар