Днес си спретнах нещо, което до сега никога не бях готвила, но определено стана мнооооогооооо вкусно.
Бях чувала, че леща и ориз била много добра комбинация, но докато не го направих - не знаех точно колко добра е :) Така се роди и моята рецепта за леща с ориз и чесън.
- 400 гр. паприкаш или консерва от домати.
- 1 глава червен лук
- 200 гр. суров ориз
- 400 гр. сварена леща
- Една глава и половина български чесън
- Половин връзка копър
- Половин връзка магданоз
- Сол на вкус
- Олио за запържване на лука
Начин на приготвяне:
- Нарязваме лука и го запържваме.
- Към него добавяме паприкаша или консервата с домати.
- След това слагаме ориза и 300 мл вода.
- Оставяме ориза да поври в тигана докато набъбне. Ако е необходимо - сипете още вода.
- Когато ориза набъбне го пресипете в тавичка за печене.
- Към сместа добавете и сварената леща. Аз купих сварена и просто я измих в гевгира.
- Подправете със сол на вкус, добавете вода, така че да покрие манджата и сложете да се пече във фурната.
- Пече се докато ориза стане готов. Ако е необходимо - по време на печенето добавяйте вода, защото в противен случай ориза няма да се свари хубаво.
- 10 минути преди да извадите манджата от фурната - добавете нарязания на ситно чесън и разбъркайте хубаво манджата. Когато чесънът се готви поне 10 минути - той ще даде аромат на храната, но няма да ви оставя неприятния дъх в устата, който се получава от суровия чесън.
- Когато манджата е готова - извадете я от фурната, добавете нарязания копър и магданоз и разбъркайте хубаво. Те се слагат чак когато манджата е готова, за да запазят аромата си, който е божествен.
Сервирайте със зелена салата, комбинацията е много добра!
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар