четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Качамак със зеленчуци и маслини

За тази рецепта ми се наложи да не използвам никаква мазнина, тъй като до 27.03.2015 г. те не са разрешени в постите.

Разбира се, щом няма мазнина - значи трябваше да измисля хранителна рецепта, която лесно да се приготвя с варене. Така реших да направя нещо, което никога не бях правила - качамак със зеленчуци и маслини.

Стана вкусно и хранително, но си признавам, че ако имаше малко мазнина щеше да е още по-вкусно.
Необходими продукти:
  1. 200 гр. замразени зеленчуци (каквито обичате)
  2. 200 гр. качамак
  3. 200 гр. доматено пюре
  4. 150 гр. нарязани маслини без костилка
  5. Сол на вкус (ако е необходимо след маслините)
  6. 500 мл. вода

Начин на приготвяне:
  1. В 500 мл. вода сложете да се сварят зеленчуците и доматеното пюре.
  2. Когато зеленчуците станат готови към тях бавно добавете качамака, като бъркате непрекъснато. Сместа става за няколко минути и трябва да се получи гъста каша. Ако е прекалено гъста и има сухи участъци - добавете малко вода.
  3. Когато стане готово го махнете от котлона и го оставете да изстине за поне 30 минути.
  4. Най-накрая, след като е изстинало, добавете маслините и ако се налага - подправете със сол.





Сервирайте с любимата си салата, а ето и рецептата за моята:
  • 1 краставица, 
  • 1 сурова тиквичка, 
  • сол и оцет на вкус.
Краставицата и тиквичката ги рендосах като спагети и след това ги подправих със сол и оцет. Мазнина не съм слагала заради постите, но и така стана много вкусно.

Рендето, с което ги правя като спагети, си го взех от първия магазин за домашни потреби (магазин по левче), който видях. Цената му беше 6 лв. и се оказа, че върши чудеса :) Изключително доволна съм от него, така че ви препоръчвам да си вземете и вие.

А ето и как изглежда това, което си купих аз:





Няма коментари:

Публикуване на коментар