сряда, 25 февруари 2015 г.

Безглутенов десерт с амарант

Когато всички храни, съдържащи глутен са изключени - на дневен ред седи въпроса "какво сладко мога да ям?".

Така се роди и тази рецепта.

Бях си купила от магазина амарант, който никога не бях опитвала и не знаех как да го сготвя, но реших да импровизирам и се получи нещо наистина много вкусно, наподобяващо грис халва.


И така, ето какво са продуктите за този безглутенов десерт с амарант:
  1. 40 гр. амарант
  2. 3 фурми без костилка
  3. 6 сушени сини сливи без костилка
  4. 1 шепа стафиди
  5. 1 шепа сушени червени боровинки
  6. 3 с.л. царевичен грис (качамак)
  7. 1-2 супени лъжици петмез от фурми

Начин на приготвяне:
  1. Сливите и фурмите се нарязват и се добавят в съд към амаранта и другите сушени плодове. Долива се вода, която да покрие продуктите. (Амаранта не се мие, защото е много дребен и това е сложна задача.)
  2. Цялата смес я слагаме да ври. След като заври амаранта трябва да ври поне 20-25 минути. Ще го познаете, че е готов по това, че не трябва да е твърд, а мек. Не забравяйте да разбърквате през няколко минути сместа.
  3. След като амаранта е станал мек добавете царевичен грис (качамак), за да се сгъсти. По рецептата са 3 с.л., но вие сложете толкова, че да стане гъсто, тъй като при варенето няма да ви е извряла цялата вода. Колко точно ще сложите зависи от това колко вода ви е останало.
  4. След като сгъстите сместа - рецептата ви е почти готова.
  5. Махнете от котлона и сложете 1,2 с.л. петмез от фурми за повече сладост. Дали да слагате от него или не - зависи от вашите вкусови предпочитания и колко сладко обичате да ядете.

Добър апетит!
Рецептата е много вкусна и се хареса от хората, на които дадох да я опитат :)

Ако се чудите амаранта що за храна е, ще ви споделя, че на много места го пишат, че бил специфичен на вкус. Реално се оказа, че това малко семенце, няма почти никакъв вкус. Не си уголемява размера. В общи линии - дава плътност на храната.

Също така, някъде в интернет бях прочела, че ако стане леко гумен значи е преварен, но аз не съм на същото мнение, защото ако не добие леко гумения си вид - остава твърд и не толкова приятен за хапване.

Поради факта, че амаранта няма кой знае какъв вкус бих казала, че лесно може да се добавя в различни ястия за повече плътност и/или разнообразие.



Няма коментари:

Публикуване на коментар