За съжаление, тази рецепта докато я снимам беше изядена, което пък е показател, че е доста вкусна и обичана у дома.
Рецептата не включва в себе си никаква добавена мазнина и е точно за дните до петък, когато олиото и подобни на него продукти трябва да се спрат или ограничат до минимум.
И така, за моята рецепта на боб с маслини и рукола са нужни следните съставки:
- 500 гр. суров боб
- 300 гр. обезкостени маслини
- 2 шепи рукола или на вкус
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка копър
- 10 червени чушки
- 400 гр. консерва с домати на кубчета
- Сол на вкус
- 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
- Измивате боба и го слагате да се вари в тенджера с вода. Към водата добавете 1 ч.л. сода бикарбонат.
- Изчаквате водата да заври (ще се появи много пяна - това да не ви притеснява) и я изливате, като измивате боба. Доливате нова вода, която да е студена.
- Отново изчаквате водата да заври и пак я излизвате и измивате боба. Сипвате нова вода, която да е студена и слагате да ври.
- Когато заври за трети път - отново излизвате водата, измивате боба и наливате нова студена вода. Слагате боба да се вари и повече не изхвърляте водата докато боба се свари.
- Вече сварения боб се отцежда от водата и към него се добавят: нарязани на парченца маслини, копър, магданоз, руколата, консервата домати, изпечените чушки и сол на вкус.
- Всичко се разбърква и е готово за хапване.
Манджата няма нужда от добавяне на мазнина, така че е перфектна за поста.
Чушките е най-добре да се изпекат подредени на решетката на фурната (задължително се слага тава под решетката), защото стават по-различни от печените на котлон.
Варете боба в обикновена тенджера, а не под налягане, за да можете да сменяте водата. Смяната на водата се прави, за да може варивото да бъде по-леко и неподуващо стомаха.
Руколата със своя специфичен вкус идеално допълва и подправя боба, така че не я пропускайте.
Маслините са за придаване на повече вкус и плътност, така че не ги забравяйте.
Добър апетит от мен и моята рецепта, която правя у дома вече поне от 6 години и винаги е БЕЗ мазнина :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар