понеделник, 23 февруари 2015 г.

Боб с маслини и рукола

За съжаление, тази рецепта докато я снимам беше изядена, което пък е показател, че е доста вкусна и обичана у дома.

Рецептата не включва в себе си никаква добавена мазнина и е точно за дните до петък, когато олиото и подобни на него продукти трябва да се спрат или ограничат до минимум.


Все пак, искам да ви напомня, че постите са въпрос на личен избор, така че ако мислите, че без мазнина няма да се справите - включете я и нея в менюто си.

И така, за моята рецепта на боб с маслини и рукола са нужни следните съставки:
  1. 500 гр. суров боб
  2. 300 гр. обезкостени маслини
  3. 2 шепи рукола или на вкус
  4. 1 връзка магданоз
  5. 1 връзка копър
  6. 10 червени чушки
  7. 400 гр. консерва с домати на кубчета
  8. Сол на вкус
  9. 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
  1. Измивате боба и го слагате да се вари в тенджера с вода. Към водата добавете 1 ч.л. сода бикарбонат.
  2. Изчаквате водата да заври (ще се появи много пяна - това да не ви притеснява) и я изливате, като измивате боба. Доливате нова вода, която да е студена.
  3. Отново изчаквате водата да заври и пак я излизвате и измивате боба. Сипвате нова вода, която да е студена и слагате да ври.
  4. Когато заври за трети път - отново излизвате водата, измивате боба и наливате нова студена вода. Слагате боба да се вари и повече не изхвърляте водата докато боба се свари.
  5. Вече сварения боб се отцежда от водата и към него се добавят: нарязани на парченца маслини, копър, магданоз, руколата, консервата домати, изпечените чушки и сол на вкус. 
  6. Всичко се разбърква и е готово за хапване.
Манджата няма нужда от добавяне на мазнина, така че е перфектна за поста.

Чушките е най-добре да се изпекат подредени на решетката на фурната (задължително се слага тава под решетката), защото стават по-различни от печените на котлон.

Варете боба в обикновена тенджера, а не под налягане, за да можете да сменяте водата. Смяната на водата се прави, за да може варивото да бъде по-леко и неподуващо стомаха.

Руколата със своя специфичен вкус идеално допълва и подправя боба, така че не я пропускайте.

Маслините са за придаване на повече вкус и плътност, така че не ги забравяйте.

Добър апетит от мен и моята рецепта, която правя у дома вече поне от 6 години и винаги е БЕЗ мазнина :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар