Днес ще ви представя една рецепта, която е от както се помня в семейството ни и на нея ни е научила баба ми.
Рецептата е за боб със сминдух и всъщност това е и плънката, която използваме у нас за направата на пълнени чушки с боб.
Тъй като сега не успях да намеря сухи чушки - направих манджата запечена на фурна.
А ето и как я приготвих...
- Половин килограм суров боб.
- 2 глави червен лук.
- 10 ореха - не са задължителни.
- 2 с.л. червен пипер, сладък.
- 1 пакетче сминдух от 10 г.
- 150 гр. олио. Не намалявайте количеството, защото то е една от ключовите съставки.
- Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
- Сваряваме боба, като не забравяме да сменим поне 3 води по време на варенето.
- Когато боба се свари - изсипваме го в гевгир и го измиваме.
- Нарязваме 2 глави лук, които изсипваме в голяма купа, за да го посолим и намачкваме с ръка.
- Към него добавяме вече сварения боб, сминдуха, червения пипер, олиото и сол на вкус.
- Разбъркваме хубаво сместа.
- Накрая добавяме 10 натрошени на ситно ореха и слагаме в тава за печене.
- Пече се на около 30 минути, за да се задуши лукът. Познаваме, че е готово по това, че е хванало коричка. Слага се в студена фурна, на 220 градуса.
Добър апетит!
Поднесете с любимата си салата и не се увличайте да ядете много, защото е тежка храна. Имайте предвид, че сминдуха прави чудеса и отваря апетита, така че наблегнете на салатата :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар