вторник, 3 март 2015 г.

Боб със сминдух

Днес ще ви представя една рецепта, която е от както се помня в семейството ни и на нея ни е научила баба ми.

Рецептата е за боб със сминдух и всъщност това е и плънката, която използваме у нас за направата на пълнени чушки с боб.

Тъй като сега не успях да намеря сухи чушки - направих манджата запечена на фурна.

А ето и как я приготвих...





Необходими продукти:
  1. Половин килограм суров боб.
  2. 2 глави червен лук.
  3. 10 ореха - не са задължителни.
  4. 2 с.л. червен пипер, сладък.
  5. 1 пакетче сминдух от 10 г.
  6. 150 гр. олио. Не намалявайте количеството, защото то е една от ключовите съставки.
  7. Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
  1. Сваряваме боба, като не забравяме да сменим поне 3 води по време на варенето.
  2. Когато боба се свари - изсипваме го в гевгир и го измиваме.
  3. Нарязваме 2 глави лук, които изсипваме в голяма купа, за да го посолим и намачкваме с ръка.
  4. Към него добавяме вече сварения боб, сминдуха, червения пипер, олиото и сол на вкус.
  5. Разбъркваме хубаво сместа.
  6. Накрая добавяме 10 натрошени на ситно ореха и слагаме в тава за печене.
  7. Пече се на около 30 минути, за да се задуши лукът. Познаваме, че е готово по това, че е хванало коричка. Слага се в студена фурна,  на 220 градуса.

Добър апетит!

Поднесете с любимата си салата и не се увличайте да ядете много, защото е тежка храна. Имайте предвид, че сминдуха прави чудеса и отваря апетита, така че наблегнете на салатата :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар