Днес ще ви представя моята нова сладка рецепта, която е без глутен и добавена захар.
Тя се прави бързо и лесно, а съставките и са само 3 - гречка (елда), сусамов тахан и петмез от фурми.
Естествено, ако се чудите от къде да ги купите - отговорът е от пазара.
Аз си взех натурален сусамов тахан от Кооперативния пазар в Люлин, а гречката и петмеза от фурми ги намерих в едно малко магазинче за ядки, което отново е в района на този пазар.
Гречка можете да намерите и във всеки голям магазин, но трябва да внимавате каква избирате, защото има 2 вида. Едната гречка е с леко зеленикав цвят и тя е сурова, а другата е кафеникаво-червена и тя е печена. Аз предпочитам печената, защото другата отделя някаква слуз при варенето. А и моят приятел, който е руснак и за него елдата е традиционна храна, беше изключително изненадан когато видя суровия вариант на пазара.
Когато купувате гречка трябва да гледате и за качеството, защото на пазара има и някакви калпави партиди, при които една част се разварява, друга не се сварява... Но как да разберете дали е качествена само по външния вид - не знам какво да ви посъветвам, защото моя приятел сам си я познава, тъй като и е свикнал. Все пак, ако гречката ви не се свари нормално - да знаете, че проблемът не е във вас :)
Сусамовия тахан го взимам натурален. Него също го има на всякъде, но ако някой може да ви препоръча нещо, което е пробвал ще е най добре.
Петмеза от фурми беше нещо, което случайно намерих. Даже и не знаех, че се продава такова нещо. Супер добър заместител е на захарта и меда, а и с доста добри хранителни качества. Оказа се, че и не е никак скъп, особено, ако го сравнявам с кленовия сироп, който по време на пости също може да замести меда.
Разказах ви на бързо за трите съставки, но ако нещо съм пропуснала и имате въпрос - не се чудете, а го задайте в коментарите :)
И така, ето как се приготвя моето сладко безглутеново и постно изкушение:
Продукти:
- 50 гр. сурова гречка (елда)
- Натурален сусамов тахан - 6 с.л.
- Петмез от фурми - 4 с.л.
Начин на приготвяне:
- Измиваме гречката и я слагаме в тенджера, за да я сварим. Заливаме я с вода, която да е поне 3 пъти повече от гречката. Няма проблеми водата да е повече, защото след като се свари гречката - водата се изсипва. Има проблем, ако водата е малко, защото елдата ще загори.
- Слагате да варите и често проверявате дали е готова. Не мога да ви дам колко време е нужно за варене, защото зависи от продукта, но имайте предвид, че се вари бързо.
- Когато елдата не ви хруска (не е твърда при дъвчене) и е леко като разпукана - значи е готова.
- Махнете от котлона и изсипете водата. Не я оставяйте във водата, защото ще се разкисне.
- Вече сварената гречка я изсипете в купа и към нея добавете на вкус сусамов тахан и петмез или използвате по-горе упоменатите количества. Колко точно да сложите ще прецените по това как искате да е вкуса, няма да ви е сложно да се ориентирате.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар